Gyártók

INFORMÁCIÓK

Edzés futópadon...

Szeretné, ha a futás örömeit otthonában, az időjárási körülményektől függetlenül élvezhetné? Ezt az élményt nyújtják Önnek futópadjaink. Ideális választást jelentenek sétáláshoz, kocogáshoz vagy akár tempósabb futáshoz is. Gondolt már arra, hogy a gyaloglás és futás az edzés legtermészetesebb módja? Gyaloglással általános fizikai erőnlétét, fittségét garantálhatja, míg a futás hatékonyan optimalizálja a test energia-felhasználását. A Tunturi, Bremshey és Robust futópadok intelligens edzéslehetőséget nyújtanak akkor is, ha állóképességét kívánja javítani, vagy ha a maratoni táv lefutására készül. A Tunturi, Bremshey és Robust futópadok biztonságosak, eredményes edzést biztosítanak és programozásuk is egyszerű. Többségük összecsukható vázszerkezettel rendelkezik, mely lehetővé teszi, hogy az otthonában kis helyen tárolható, ugyanakkor ergonómikus kialakítású futópadon edzhessen. Ne kössön kompromisszumot a funkcionalitás és a minőség vonatkozásában!

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választásnál?

1. Motor: Lóerő (LE) és maximális sebesség
Egy erősebb motor nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban működik azonos sebesség mellett, mint egy gyengébb. A megengedett legnagyobb felhasználói súly a motor teljesítményétől függ, ezért mindig figyeljen arra, hogy a testsúlyának megfelelő motorteljesítményű futópadot válasszon. Ha a sebesség a döntő szempont, ügyeljen arra, hogy bőven hagyjon magának fejlődési lehetőséget a gépnél megadott maximális sebesség eléréséig.

2. Futófelület nagysága
Nagyobb futófelülettel növekszik az edzés komfortja és a lépés biztonsága. Minél nagyobb a sebesség- és dőlésszög-változás, és minél magasabb a felhasználó (ezzel együtt nagyobb a lépéstávolsága), annál nagyobb futófelület ajánlatos.

3. Rugalmasság
A gerinc-, hát- vagy térdbántalmakkal küszködők, valamint a túlsúlyosak számára  létfontosságú jelentősége van a rázkódást és ütést jól csillapító, illetve azt elnyelő futófelületnek. A Tunturi és Bremshey futópadok saját szabadalom alapján kifejlesztett, teljesen ízületkímélő futófelülettel rendelkeznek.

4. Elektronikus ill. manuális dőlésszög-beállítás
Manuális dőlésszög állítású futópadoknál a dőlésszöget csak a futópad elindítása előtt, manuálisan lehet beállítani. Elektronikus dőlésszög-beállításnál az edzés során egy gombnyomással lehet változtatni a dőlésszöget, így futópadtól függően, akár 10-15%-os emelkedőn történő futás is lehetséges.

5. Edzésprogramok
Bizonyos modelleknél lehetőség van arra, hogy a terhelést - vagyis a sebességet és a dőlésszöget - a felhasználónak nem manuálisan kell szabályozni, hanem azt a kiválasztott program profiljának megfelelően a készülék automatikusan változtatja azt. Az edzésprogramok sokoldalúságot biztosítanak az edzés során, ezáltal növelik a motivációt. Néhány modell még a felhasználó saját edzésprogramját – a felhasználó által szerkesztett edzésprogramot - is tárolni tudja.

6. Pulzusszám alapján szabályozott edzésprogramok
A pulzusszám mérése történhet szenzoros kézi pulzusmérő rendszerrel, ahol a pulzusmérő érzékelőit mindkét kézzel megfogva néhány másodperc után tájékoztató információt kap a felhasználó a pillanatnyi pulzusának alakulásáról. A mellöves pulzusmérő esetében a mellkasra elasztikus pánttal felerősített pulzus jeladó segítségével lehet EKG pontosságú tájékoztatáshoz jutni a pulzus folyamatos alakulásáról, méghozzá oly módon, hogy nincs közvetlen fizikai kapcsolat a futópad pulzusmérő érzékelőjével, hanem a mellkasra szerelt jeladó rádió frekvencián továbbított jelét érzékeli a futópad komputere.

Pulzusszám alapján szabályozott edzésprogrammal rendelkező modelleknél a korhoz, nemhez, magassághoz, testsúlyhoz és bizonyos edzési célokhoz (például teljesítménynövelő edzéshez, zsírégetéshez, stb.) alkalmazkodóan a készülék komputere meghatározza a felhasználó számára leginkább megfelelő pulzusértéket, illetve pulzustartományt.

7. Összecsukható vagy nem összecsukható
Egy összecsukható futópad egyetlen mozdulattal, könnyedén függőleges helyzetbe állítható és ezáltal a tárolási helyigény jelentős mértékben csökkenthető, valamint a készülék mozgatása egyszerűbben és könnyebben kivitelezhető.

Edzés ellipticalon...

Lágy mozdulatsor, mely ugyanakkor erőteljes zsírégető hatást biztosít. Kíméli az ízületeket, ám elegendő terhelést jelent ahhoz, hogy az egyik legkiválóbb aerob tevékenységnek minősüljön. Ez az elliptical, mely egyre szélesebb körben hódít a testedzés szerelmeseinek körében. Az elliptikus gépek hatékonyan fejlesztik a test összes izomcsoportját és javítják az állóképességet. Az egyenletes és sima elliptikus mozgás egyszerre edzi a lábakat illetve a felsőtestet, gyorsan a kívánt szintre emeli a pulzust anélkül, hogy terhelné az ízületeket. A Tunturi ellipticalok erős és tartós, illetve ergonómikus edzéspozíciót biztosító vázszerkezete biztonságossá és hatékonnyá teszi az edzést. A Tunturi termékkínálat ergométereket is tartalmaz a legigényesebb felhasználók számára.

A választásnál fontos szempont a lendkerék tömege. Általános érvényű szabály, hogy minél nehezebb az elliptical lendkereke, annál egyenletesebb és ízületkímélőbb az egész mozgás. De nem csak a lendkerék nagysága fontos, hanem a hozzá kapcsolódó mozgó alkatrészek tömege is hatással van az elliptikus gépek hajtásának egyenletességére, ezért a gyártók újabban nem a lendkerék, hanem az elliptikus gép lendítőtömegét adják meg. Ugyanakkor a pontossághoz hozzátartozik, hogy a lendkerék meghajtásának áttételi aránya szintén fontos tényezőként befolyásolja a gördülés, mozgás egyenletességét.

Az újabban egyre nagyobb tért hódító fronthajtásos elliptikus gépek abban különböznek a hagyományos, hátsó meghajtású ellipticaloktól, hogy a mozgás ezeken a gépeken inkább a sífutásra emlékeztet. A fronthajtásos elliptikus gépek még kevésbé terhelik a térdízületeket, mivel használat közben a mozgás az ellipticalon majdnem vízszintes pályájú.

Edzés szobakerékpáron...

A szobakerékpározás minden ember számára ideális testmozgás lehet, életkortól és kondíciótól függetlenül. Sőt, akár ízületi sérülések után is kifejezetten hatékonyan alkalmazható. A szobakerékpározás kellemes és biztonságos módja az általános fittség növelésének, valamint a lábizomzat fejlesztésének. Ideális az edzések előtti bemelegítés elvégzésére is. A Tunturi szobakerékpárok - többek között kis helyigényüknek is köszönhetően - tökéletesen kielégítik az aktív otthoni felhasználás igényeit. A részletekben is maximalizmusra törekvő kidolgozás jellemzi őket, a pompás és élénk vonalvezetés aprólékos tervezőmunkát feltételez, miközben érezhető a gépekből sugárzó erő.

Edzés szobakerékpár ergométeren...

A Tunturi egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szobakerékpár ergométereit célorientált edzésre tervezték. Az ergométerek kijelzik az Ön teljesítményszintjét, és további részletes információkkal szolgálnak az edzés menetének alakulásáról. Az ergométer tökéletes választást jelent azok számára, akik tesztelni kívánják fittségüket, kondíciójukat, vagy többször pontosan ugyanazt az edzésmunkát kívánják ismételten elvégezni, illetve visszajelzést akarnak kapni az edzés alatti kalória felhasználásról.

Az ergométerek vezérlése elektronikus úton történik, és ezáltal lehetővé válik a precíz terhelésszabályozás, a pontos kijelzés, visszacsatolás. Az ergométereknél a felhasználó tekerési teljesítménye Wattban kerül kijelzésre, míg a szobakerékpároknál csupán a terhelési fokozatot szükséges megjeleníteni. E magas pontossági követelmény alapján az ergométerek terápiás területeken történő alkalmazása is lehetséges.

Mint ahogy minden sporteszköznél, úgy az ergométernél is lényeges különbségek vannak a felszereltségben:
Fékrendszer, Watt-kijelző: Az összes ergométernél az ellenállást egy elektromotoros mágnesfékrendszer vagy elektromágneses rendszer valósítja meg; az átvitel sokkal pontosabb és precízebb, mint a manuálisan állítható mágnesfékes szobakerékpároknál. A fordulatszámtól függő ergométerek az aktuális tekerési teljesítményt Watt-ban mutatják. A fordulatszámtól független ergométereknél előre meg lehet választani a Watt-teljesítményt; ha a használója gyorsabban teker, akkor a tekerési ellenállás lecsökken; túl alacsony tekerési frekvenciánál a tekerési ellenállás megnő, ilyen módon mindig az előre beállított teljesítményfokozaton marad a használója. A fordulatszámtól független ergométerrel tehát pontosan és kényelmesen edzhet az Ön által megadott (vagy az orvosa által ajánlott) teljesítménnyel; emiatt ezek a modellek különösen terápiás, rehabilitációs kezelésekre, ellenőrzött szív- és vérkeringési trainingre és élsportokra alkalmasak.

Lendkerék tömege: Általános érvényű: minél nagyobb a lendkerék, annál egyenletesebb a gép működése. Ugyanakkor a pontossághoz hozzátartozik, hogy az említett lendkerék meghajtásának áttételi aránya szintén fontos tényezőként befolyásolja a gördülés, mozgás egyenletességét.

Edzés háttámlás szobakerékpárral...

A háttámlás szobakerékpárok komfortos, két részből álló ülése megtámasztja a hátat, ezzel ideális testtartást biztosít, akár gerincproblémákkal küszködők számára is, míg a speciális edzéspozíció csökkenti a szív terhelését és javítja a lábak vérkeringését. A Tunturi termékcsaládban található háttámlás szobakerékpár ergométerek a legmagasabb felhasználói igényeket is kielégítik.

Edzés evezőpadon...

Az evezés különösen hatékony módja a testedzésnek, mert minden fő izomcsoportot megdolgoztat. A pulzusszám gyorsan a kívánt szintre emelkedik, ami különösen fontos a hatékony kalória-égetés szempontjából. Az evezés megnöveli a test oxigénfelvevő kapacitását és erősíti az izomzatot, különösen a váll és hát területén. A sima, egyenletes és természetes mozgás nem terheli az ízületeket, ezért az edzés hatékony és biztonságos. Mint minden kondigép esetében, itt is fontos a jó választás. Evezőpadjaink egyenletes mozgást biztosítanak, ergonómiájuk optimális - főként kényelmes ülésüknek köszönhetően, és nem utolsósorban praktikus, összecsukható vázszerkezetük miatt. Termékeink az evezőpadok világában a komfort, hatékonyság és sokoldalúság új dimenzióját hozzák el otthonába. Válasszon evezőpadjaink közül, ezáltal egy hatékony cardio gép és a sokoldalú izomfejlesztő készülék kombinációjához jut. Ragaszkodjon a minőséghez!

Edzés lépcsőzőgéppel...

Állítható hidraulika és független pedálszerkezet: az intenzív mozgás zálogai. Egyes lépcsőző gépek az erős, mégis könnyen összecsukható vázszerkezet következtében használaton kívül kis helyen is elférnek. A speciálisan kialakított kapaszkodó lehetővé teszi a láb izmainak teljeskörű átmozgatását. Lépcsőző gépeink különösen erős, nagy teherbírású svéd acélból készültek, melyet több helyen nagy kopásállóságú és könnyen tisztítható ABS műanyagokkal borítottak.

A Robust lépcsőzőgépei függetlenített pedálszerkezetének köszönhetően mindkét lábával dolgozhat egyidejűleg, ezért a lépcsőzés hatékonyan tónusosítja és erősíti a feneket, a combot és a vádlit. A lépcsőző gépen történő edzés ideális fizikai kondíciójának javítására, illetve súlyleadás céljára is. Javítja a szív és keringési rendszer működését, megnövelve az oxigénfelvevő kapacitást.

 

BEMELEGÍTÉS

A bemelegítés felkészíti a testet az edzésre, célja hogy biztosítsa az edzés kellemes és biztonságos elvégzését. A bemelegítést kis erőfeszítéssel, olyan mozgásformákkal ajánlott elvégezni, mint a sétálás, kocogás, szobakerékpározás, lépcsőzés, elliptikus vagy az evező gépen való edzés. A bemelegítés rövid időtartamú, körülbelül 10 percig tart, amíg a test enyhén izzadni kezd, de sosem szabad fáradtnak érezni magát utána. A bemelegítés befejezéseként ajánlott az izmok nyújtása. Az izmok nyújtásának periódusai 5-10 másodpercig tartanak.

A tökéletes bemelegítés eredményeként nő a hajlékonysága, illetve aerobikus- és izomereje, csökken a sportbalesetek veszélye, valamint fokozódik mozgásigénye.

A levezetés ugyanolyan fontos, mint a bemelegítés. Célja a test és az elme megnyugtatása, valamint a test regenerálása az edzés után. A levezetést a gyakorlatok intenzitásának folyamatos csökkentésével végezze.

Végezetül óvatosan nyújtsa az edzés során leginkább igénybe vett izmait. A levezetés időszakában ajánlott a bemelegítés fázisában végzett nyújtásoknál hosszabban, körülbelül 20-30 másodperces periódusokkal végezni a gyakorlatokat. Ne feledjen elegendő folyadékot fogyasztani az edzés közben, illetve azt követően.

Ajánlott és könnyen elvégezhető bemelegítő gyakorlatok:

Az oldal és a felső hátizmok nyújtása

Álljon vállszélességű terpeszbe, emelje fel a kezeit, döntse oldalra és kissé előre a felsőtestét. Markolja meg az ellenkező oldali csuklóját, mint amerre dől az erősebb hatás eléréséért. A gyakorlat eredményeként az oldal- és felső hátizmai megfeszülnek. Végezze el a gyakorlatot mindkét oldalra.

A comb és a csípő nyújtása

Térdeljen le és egyik lábával lépjen előre egy nagyot, tolja előre a csípőjét és tartsa a felsőtestét egyenesen, illetve a hátsó lábát feszesen. Érezze a nyújtást a csípőjében és a comb elülső részében. Mindkét lábbal hajtsa végre a feladatot.

A combhajlító izom nyújtása

Álljon nagy terpeszbe és üljön rá a bokájára úgy, hogy a testsúlya a hajlított lábon legyen. Ügyeljen arra, hogy a térde ne forduljon el.

Az első comb izmok nyújtása

Álljon egy lábra, fogja meg a bokáját és húzza a sarkát minél közelebb a fenekéhez. Ha szükséges megtámaszkodhat, például a falnál. Tartsa a testét egyenesen, a térdét, pedig a talaj felé. Így érezheti a comb elülső izmainak a nyújtását.

A hátsó comb izmok nyújtása

Térdeljen le és nyújtsa ki előre az egyik lábát. A hátsó láb maradjon derékszögben hajlítva. Tolja a felsőtestét előre a nyújtott láb irányába. Tartsa a hátát egyenesen. Éreznie kell a hátsó combizmok nyújtását.

A vádli nyújtása

Egyik lábával lépjen előre testét támassza meg a falnál. A nyújtott láb sarkát tartsa a talajon. Tolja előre a csípőjét hogy, érezze vádlijában a nyújtást.

AEROBIC EDZÉS

Az aerobic gyakorlatok nagyon sok pozitív változást eredményeznek a testben. Számos jele van, mint például az alacsonyabb szívritmus, jobb fizikai teljesítőképesség, súlycsökkenés valamint a szív és érrendszeri megbetegedések veszélyének csökkenése

 

Változások a szívben, az érrendszerben és a tüdőben:

 • A szív bal kamrája megnő és a kamra falak, megvastagodnak.
 • A szív teljesítő képessége megnő nyugalmi, illetve terhelt állapotban, elsősorban nagyobb méretének és összehúzódási kapacitásának köszönhetően.
 • A nyugalmi és a maximális szívritmus csökken.
 • A vérnyomás csökken.
 • Megnövekszik a vérplazma mennyisége. Ez javítja a vérkeringést, amely növeli az oxigén felvételét és a test hőszabályozást.
 • Növekszik a hemoglobin mennyisége.
 • A szív meg növekedett pumpálási kapacitásának, valamint az izmok fokozottabb oxigén felvételének köszönhetően az izmokhoz szállított maximális oxigén mennyiség megnő.
 • Az izmok hajszálér sűrűsége megnő.
 • A légzéstérfogat növekszik. Nyugalmi állapotban alacsonyabb lesz a légzésszám, de a gyakorlatok elvégzése közben esetleg többet lélegezhet.
 • A maximális oxigén felvételi kapacitás javul.

Az aerobic edzés egyéb hatásai:

 • Az aerobic energia növekszik
 • Csökkenti a testtömeget és testzsírt. Az izmok edzésével a test izomtömege gyarapszik.
 • Enyhíti a depressziót.
 • Megerősíti az ínakat és ínszalagokat.
 • Csökkenti a koleszterin szintet.
 • Növeli az izomsejtek méretét.
 • Növeli a csontok ásványi anyag tartalmát.
 • Csökkentheti a cukorbetegség, illetve a szív és érrendszeri megbetegedések veszélyét.
 • Csökkentheti a gyógyszeres kezelés szükségességét néhány betegségnél.
 • Csökkentheti néhány betegség tüneteit (asztma, cukorbetegség).